Historier fra gamle dager – Sleden

Samme dag som jeg la ut bilde av den gamle sleden vi fant på låven, fikk jeg en mail fra min tante i Canada. Hun kunne fortelle om barndomsminner fra da sleden ble brukt ved juletider.

Blåmann og Brona het de to hestene som mine besteforeldre hadde på gården for ca 70 år siden. Det var Blåmann som ofte dro sleden med pyntede barn og voksne på mange kalde juledagsturer fra Sem til våre slektninger på Sneltvedt. Sleden hadde en ordentlig bjørnefell som bestemor og mine to tanter satt på mens de kjørte av sted. Bestefaren min satt på den lille stolen bak og styrte hesten.

Tanten min husker spesielt de fine vinterkveldene de satt under fellen. Lukta fra Blåmann, og lyden av den ivrige tralten når han sprang etter frosthard vei. Det var ikke så mange som hadde bil den gangen, så veiene var humpete etter spor fra hest og slede. Himmelen var klar med millioner av stjerner – og som alle andre barn, var det Karlsvogna hun lærte navnet på først.

Karlsvogna lyser klart over låvetaket på Sem hver eneste kveld, og jeg husker godt at da jeg var liten, lærte jeg også navnet på dette stjernebildet – et stjernebilde som nå knytter sammen felles barndomsminner og blir til historier som jeg kan dele med dere.

En kommentar om “Historier fra gamle dager – Sleden

  1. Those were the days, my friend, we thought they’d never end, we thought they’d last forever and a day
    …godt fortalt, søster, jeg husker spesielt bjørnefellen, og isbitene mellom pelsfrynsene fra hesteskoene som spratt opp I fjeset….

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s