Duften av barndomsminner

DSC01238

Kjenner du lukten av hjemmebakt brød? Når huset fylles med den lukten, dukker det opp mange gode barndomsminner hos meg.

Mamma bakte alltid brød. Da jeg var liten, husker jeg at jeg satt på benken og smuldret gjær oppi bakebollen. Jeg husker den grønne kanna med nesten en liter melk som sto ved siden av og skulle tempereres – melka kom selvsagt rett fra melketanken, ikke «kjøpe-melk» nei. Og jeg husker også at jeg fikk lov til å skru på kjøkkenmaskinen da alle ingrediensene var på plass.

Mammas gårdsbrød var kjent på hele Sem. Det beste vi visste var varmt brød med masse smør og sukker på, og selvfølgelig ble det delt ut til alle barna som var på besøk de dagene det var nybakt brød på gården. Ryktene sier også at da to gutter skulle søke sommerjobb hos bøndene i Gjerpensdalen, valgte de gården vår fordi der hadde de hørt at det ble servert så godt brød til lunsj.

Nå er det jeg som er brødbakeren i familien. Da mamma døde i fjor sommer, var dette en tradisjon jeg hadde lyst til å føre videre. Vi fikk skrevet ned en oppskrift med hovedingrediensene, men mamma tok alltid ting «på slump» – så søsteren min og jeg hadde en del mislykkede forsøk før vi endelig knakk «brødkoden» i høst. Nå baker jeg som regel 12 brød i uka – det er akkurat nok til sjefsbonden, odelsguttene, gårdsgutten og ei budeie.

I dag kommer familien min hjem til lukten av nybakte gårdsbrød – gode minner om mamma og mormor, barndomsminner for meg, og forhåpentligvis blir det gode barndomsminner for gutta som de kan tenke tilbake på når de blir voksne.

 

En kommentar om “Duften av barndomsminner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s