Traktoren, ja.

En beskrivelse av livet på Sem etter at traktoren ble tatt i bruk – en historie fra «gamle dager» fra min tante:

Etter krigen dro fremdeles hestene bonden etter plogen, harva, såmaskinen, slåmaskinen, opptageren og ve’a-lasset. Hesten dro vognen til fant og fintfolk, sånn var’e bare…Unntatt nabo’n. HAN hadde traktor. Rød, vel den hadde vært rød, det var tydelig. Den hadde hjul av reint jern. Store bakhjul, små foran. Den kjørte nabo’n fornøyd opp og ned forrene, opp og ned, fram og tilbake. Hestevendene gikk helt ned til veien, helst over…

Men en mørk kveld hørte vi en ny lyd utenfor kjøkkenvinduet. Der var en ny, grå-blank Ferguson med bakhjul så store som fjell; breie med markerte V’er. Forhjula var små med renner langsmed. Det var et vidunderlig syn. Onkelen vår, som brukte hver øre med fornuft, hadde kjøpt den, jeg trur fars andel var at han kjørte for onkel og seg selv. I hvert fall ble det traktor’n som ble hestekreftene, og hestene ble pensjonerte til hesteflokken i himmelen.

Fra denne kvelden ble det en ny levestil på gården. Det ble sjelden tid til en pause, det ble heft å ta seg tid, måtte rekke både seg sjøl og halve bøgda som sto på tur for å låne far til å kjøre «litt for de au»…… Onkel var jo først, så far, og så resten av Sneltvedt bønnane’. Det ble vel slitsomt det å få det gjort, men tidene krevde det. Større jorder, mer grøde.

Traktoren hadde lys, så han kunne kjøre om kveldene, langt til natt om det krevdes, og det gjorde det! Mang en kveld sto mor i vinduet og skuet, «kommer han ikke snart»…Omsider kom han inn støl og støvete, men aldri hørte jeg han klage; bare på gikta og isjasen. Brukte ikke øreklokker den gangen, ingen skjul for vær og vind, bare på med en frakk tli; ørelappene ned hvis det blei for surt…… Sånn var’e bare.

Det var ofte at en kunne se traktoren dure i vei på en søndag, det var nærmest uhørt tidligere å arbe’ på en søndag…men vitsen om mannen som rasjonaliserte at det var bedre å sitte på høylasset og tenke på Gud, enn å sitte i kjærka og tenke på høyet var sitert ofte,…slik er vi jo, menneskene…

Åshild Pratt, mars 2014

Traktorer

Traktoren vi har på gården i dag.

John Deere 6130

Traktoren sjefsbonden kjøper neste gang??????

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s