Fyrer med ved.

Tømmer

En tidlig morgen i februar, kom det en tømmerbil med 38 kubikk bjørketømmer til oss. 38 kubikk med bjørk er veldig mange sekker med ved, og det tilsvarer ca. 70.000 kilowatt timer med varme.

Til eiendommen vår hører det med et område med skog. Noen år hogger vi trær fra egen skog. Det kan vi selge som tømmer, kløyve det til ved eller sende det videre til ei sag som lager materialer for oss. Kårboligen vår er bygd av tømmer fra egen skog, og da vi restaurerte deler av låven for et par år siden, kunne vi også bruke materialer fra egen skog. Når vi har hogd ned mye tømmer, er det viktig å plante nye trær slik at fremtidige generasjoner også kan ha glede og nytte av skogen.

Vedmaskinen

Hvert år kjøper vi altså et stort lass med bjørk som skal kløyves og pakkes i sekk. Heldigvis slipper vi å kløyve dette for hånd……. Det hadde tatt lang. Nå er det en vedmaskin som gjør det meste av den jobben.

Småsekker

Som dere ser, er all bjørken kløyvd opp, og gutta har deltidsjobb i maaange dager fremover. Alle vedkubbene skal pakkes ned i småsekker i løpet av våren – så når sommeren kommer, har vi mye flott ved til salgs, og gutta har tjent nok lommepenger til hele sommerferien.

Nærbilde - tømmer

Mønster

Traktor med tømmer

Veden kløyves

På toppen av kløyveren

Gylden ved

Gårdsgutten pakker

Gårdsgutt med vedsekk

Storsekker

Ved

 

2 kommentarer om “Fyrer med ved.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s