Oksen Napoleon

Avlsoksen Napoleon

Denne karen heter Napoleon, og han har hatt en meget spesiell sommerjobb – oppgaven hans har nemlig vært å bedekke 19 kuer og kviger.

I vinter satt sjefsbonden sammen med to andre bønder og så gjennom listene over avlsokser hos Nortura. Ammekyr blir som regel bedekt naturlig, dvs at det går en okse sammen med kyrne en viss periode. Det er derfor viktig å bruke tid på velge ut en god okse – egenskaper som renraset, gode bein, godt eksteriør og godt lynne vektlegges. Det er også hensyn å ta ift kyrene før bedekning; kvigene må være minst 15 måneder og de må veie minst 60% av voksenvekt.

Oksen Napoleon ble hentet fra Buskerud til Telemark i februar, og han har vært innom to andre gårder før han kom til Sem i juli. Napoleon er av rasen Charolais, og han er veldig rolig og snill. Han har gått sammen med damene sine i snart to måneder nå, og vi håper han har gjort en god jobb. Hvis jobben er tilfredsstillende, vil det bli født 19 små kalver på gården til våren.

Heia Napoleon!

Napoleon

Napoleon spiser

Napoleon slapper av

Sjefsbonden og Napoleon

Napoleon og damene

Kjærestepar

3 kommentarer om “Oksen Napoleon

 1. Ja, dette blir jo spennende!! Napoleon har sikkert vært flink og gjort jobben sin!!

  For meg er det noe eget med Sem. Mormor og morfar bodde i huset Berget, huset rett over Borgerås. Jeg bodde der fast hver sommer. Jeg var jo lekekamerat med Arild og Arne i 1950 – 1960 åra. Ja, det var tider! Sparka mye fotball hos Arne – han hadde litt fortballdilla den gangen. Tre corner var straffe.

  Semsbekken var min barndoms elv. Her fiska vi ørret. Husker en gang vi så gjedde – som var kommet opp fra Børsesjø – i den største hølen før brua til Siljanveien. Arne var hjemme og henta ruser, og vi kasta stein og fikk fanga gjeddene i dem.Mormor laga deilig gjeddekake av dem. I den samme hølen var det blåleire, som kunne brukes til å lage boller og askebegre…

  På Sem fant vi også sjeldne dyr. I Saghølen fant vi en gang bergsalamander – som ikke skulle leve her, men langt sør i Sverige – i Skåne. Den var rød og blå på sidene, men død når vi fant den.

  Og vi fant en enghauk også en gang, som hadde flydd inn i høyspenten. Den var også en mer sørlig art. Jeg tror at klimaet på Sem er slik at det er mulig at sørlige arter av ymse slag kan trives her! Kanskje kommer storken til og med…..

  Hilsen Gunnar

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s