Bondens arbeid gir mat på bordet

Rugåkeren

Yr.no blir studert nøye i disse dager – mange ganger om dagen faktisk. Tidspunktet var nok ikke optimalt, men det hadde vært oppholdsvær en stund, og det var meldt mye regn de neste dagene, så sjefsbonden og gårdsgutten ble enige om at denne helgen skulle det treskes.

Hvordan finner man ut når kornet bør treskes? Bortsett fra å følge med på været da….. Jo, det finnes et måleapparat som man fyller med korn for å finne ut hvor høy fuktighet det er i kornet. Dette tallet bør ligge så nærme 15 % som mulig. Forrige helg var tallet nærmere 25 %, og da er det absolutt en fordel å kunne legge kornet inn på korntørker for å få tørket ned kornet. God kvalitet gjør at man kan levere avlingen til mat, og dårligere kvalitet gjør at kornet blir til dyrefôr – matkvalitet på kornet gir selvsagt bedre pris enn fôrkvalitet.

Etter at kornet ble lagt i binger på korntørka, har tørka stått på mange timer hver dag. Det kjøres luft gjennom kornet, og dette gjør at fuktigheten synker. I tillegg til å blåse luft, har sjefsbonden også snudd på kornet innimellom for å få jevn tørk på hele avlingen.

I dag har vi levert 32 tonn med rug til Felleskjøpet. Bondens arbeid gir mat på bordet til mange mennesker. Det kan man være litt stolt av….. 🙂

Tunge kornaks

Skuronna er i gang

Mye korn

I full sving

Store maskiner

Treskeren er full, og kornet lastes over

Tonnevis med rug

Rugåkeren

Kornet kjøres inn på korntørka

Fullt lass

Kornet er trygt inne på tørka

Fuktighetsmåler

Sjefsbonden gjør plass til alt kornet

Kornet hentes

Kornet kjøres til Felleskjøpet

Bondens arbeid gir mat på bordet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s