Du grønne glitrende tre!

DSC07295

Det daler store hvite filler ned fra himmelen, kulda biter i røde kinn og det knitrer under skoene våre der vi tråkker ned i snøen…..

Det var alltid snø på lille julaften da jeg var barn. Jeg husker at vi trampet oss vei i snøen opp i skogen for å hente det perfekte juletreet. Det å hente juletre i egen skog er en tradisjon vi har hatt i mange år.

Vi drar ut på formiddagen på lille julaften. I år er det dessverre ikke snø, men det stopper ikke oss. Pappa kjører traktor. I skuffen på traktoren ligger sag, øks og en sekk med ved. Inne på traktoren får alltid den yngste lov til å sitte, mens vi andre går etter opp til juletrefeltet vårt.  Pappa og gutta fyrer opp bålet, mens jeg starter jakten på det perfekte juletreet. Noen ganger tar det laaang tid før vi jeg finner et tre jeg vil ha. Undertegnede er definitivt en perfeksjonist, og treet skal helst være både tett og ha symmetriske greiner fra topp til tå.

DSC07305

Passer dette?

Slike trær finnes det derimot ikke så mange av, og på gården hos oss gjelder også følgende regel: for å få best mulig tilvekst og fine hogstfelt i skogen, så bør vi ikke ta et tre som står helt alene. Juletreet vi skal felle, bør stå nær et annet grantre. Et tre som står helt alene, vil vokse opp og bli en stor gran. Hvis to trær står tett sammen, klarer ikke begge trærne vokse opp til fullvoksne grantrær – og det er derfor bedre å velge et tre som står inntil et annet.

Da pappa var liten, hendte det at bestefaren min boret hull og satt inn ekstra greiner i juletreet der det var litt tynt. Det har ikke vi gjort ennå, men det er noen år vi har fått et «hjørne-tre» fordi et tre som vokser inntil et annet, ikke har tett med greiner hele veien rundt.

DSC07310

Juletre til bestemor og bestefar

Når det perfekte treet er funnet, har bålet blitt så stort at det er på tide å grille og steke. Familiens spesialitet er elgkjøtt eller oksekjøtt som er skåret i strimler og krydret – dette stekes i panna i noen minutter og nytes som snacks. I tillegg steker vi både poteter, bacon og løk og selvfølgelig grillpølser fra Gilde.

DSC07348

Bål i skogen må vi ha

Etter noen timer i skogen, er det på tide å legge juletreet i skuffen og vende nesa hjemover. Nå skal det pyntes til julefest i stue og i fjøs.

DSC07318

Gårdsguttene

 

DSC07315

Odelsgutten sager ned årets juletre

 

DSC07319

«Timber!»

 

DSC07323

 

DSC07331

Årets juletre er i boks!

 

DSC07337

Nå er det tid for mat

 

DSC07346

Oksekjøtt, bacon og poteter

 

DSC07378

På vei hjem

 

DSC07402

Ikke helt symmetrisk, men perfekt allikevel; du grønne glitrende tre

 

 

2 kommentarer om “Du grønne glitrende tre!

  1. Så koselig da!! Flott tradisjon dere har på Sem. Juletreet er fint det! Så da får jeg ønske dere god jul og et godt nytt år fra en som bodde på Sem hver sommer fra 1955 til 1965, men nå holder til i Spania. Juletrærne her er ikke som i Norge!!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s